De dominantie van de Amerikaanse dollar wordt de komende jaren bedreigd door de Chinese yuan, verwacht econoom Nouriel Roubini.

In een column voor zakenkrant The Financial Times van afgelopen weekend geeft Roubini aan dat naarmate de wereld steeds meer verdeeld raakt tussen de Amerikaanse en Chinese invloedssferen, “het waarschijnlijk is dat er een bipolair, in plaats van een multipolair, monetair systeem ontstaat.”

De econoom, die bekend staat om zijn sombere voorspellingen, schrijft dat sceptici doorgaans waarschuwen dat de strenge kapitaalcontroles van China een obstakel vormen voor de internationale adoptie van de yuan.

Volgens Roubini zorgt de VS er echter eigenhandig voor dat de aantrekkingskracht van de dollar afneemt. “Dit is het gevolg van financiële sancties tegen rivalen, beperkingen ten aanzien van investeringen die de nationale veiligheid van de VS raken, en zelfs secundaire sancties tegen vrienden die primaire sancties schenden”, schrijft Roubini.

Afgelopen jaar hebben de VS en hun westerse bondgenoten de valutareserves van Rusland bevroren en het land uit het financiële transactiesysteem SWIFT gezet. Bovendien heeft de regering van president Joe Biden geprobeerd China de toegang te ontzeggen tot belangrijke technologieën en investeringen die het land militair sterker kunnen maken.

China probeert de yuan internationaal te promoten

Ondertussen hebben China en Saoedi-Arabië afgelopen jaar enkele oliecontracten in yuan verhandeld, aldus Roubini. "Het is niet vergezocht om te veronderstellen dat Beijing de Saoedi's en andere oliestaten de mogelijkheid gaat bieden olie in yuan te verhandelen en een groter deel van hun valutareserves in de Chinese munt aan te houden."

Bovendien verwacht Roubini dat de groeiende belangstelling voor digitale valuta van centrale banken de erosie van de dollar als wereldwijde reservemunt in het komende decennium zal helpen versnellen.

"De intensievere geopolitieke strijd tussen Washington en Beijing zal onvermijdelijk ook voelbaar zijn in een wereld waarin twee valuta dominant zijn", aldus Roubini.

Topeconoom Paul Krugman is het niet eens met Roubini. Hij denkt dat de potentiële bedreigingen voor de dominantie van de dollar vanuit China beperkt zijn. Afgelopen vrijdag zei Krugman in een opiniestuk voor The New York Times dat hij niet verwacht dat de dollar binnenkort zal verdwijnen als de belangrijkste valuta voor de internationale handel.

LEES OOK: Rusland is enorm afhankelijk geworden van de yuan en dreigt een vazalstaat van China te worden, volgens Amerikaanse denktank